2014

Őszi Vásár Szentgyörgyön

A magyar konyhát nem kell megreformálni

A vénasszonyok kitettek magukért: a gyönyörű őszi időben ezreket vonzott az utcára az Őszi Vásár. Sepsiszentgyörgy központjában a hagyományos termékvásár mellett hagyományos ételeket kínáltak: két napon át sült a kolbász, főtt a káposzta.

Mindig is mondtam, hogy a magyar konyhát nem kell megreformálni, csak jól kell csinálni – jelentette ki Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának Venesz-díjas elnöke, miután végigkóstolta a főtéren alkotó versenyzők és a felállított lacikonyhák készítményeit. Szombaton a 35 csapat részvételével rendezett 12. Háromszéki Kolbászparádé az Inkubátorház II. csapatának győzelmével zárult. A „főtöltők” all inclusive-ellátással lazíthatnak szilveszterkor a bolgár tengerparton a Sun Travel utazási iroda jóvoltából.

A zsűri három-három arany, ezüst és bronzérmet osztott ki, és közülük nevesítette az Őrangyalok és a JVC csapatát, hogy október végén részt vegyenek a békéscsabai kolbászfesztiválon, ahová nem kevesebb mint 600 csapatot várnak. Külön díjazták, és apródként fölvették a Szabadtűzi Lovagrendbe a Cuki Szakácsok cukorbetegséggel élő csapatát. A 3. káposztafesztiválon a helyiek mellett baróti, kovásznai, kézdivásárhelyi, miskolci, orosházai és békéscsabai csapatok vettek részt. A Thiesz János vezette kovásznai gárda „lefőzte” ugyan a mezőnyt és megkapta a zsűri szakmai díját, de a fődíjat a Tribel csapat vitte el.

Eközben a vásárban nemcsak enni, inni, játszani, szórakozni lehetett, hanem dolgozni is. A fizetés garasban (törtrésze a fonál) történt, vásárolni pedig ezzel a pénznemmel lehetett a vásári boltban.

Az őszi vásár eseményeit holnapi lapszámunkban foglaljuk össze, képeinket honlapunkon, a www.hirmondo.ro címen nézhetik meg.

Forrás: Hírmondó, Erdély András

Forgatag ízzel, lélekkel

 

Testnek és léleknek egyaránt bőven kínált táplálékot az elmúlt hétvége Sepsi­szentgyörgyön, a városközpontban zajló gasztronómiai fesztivál és őszi vásár programjai sokakat vonzottak. Tetézte mindezt a nyarat idéző ragyogó napsütés is, így a korzó és az egykori vásártér napnyugtáig megtelt élettel.

Kétségkívül ízek és illatok csábítottak százakat a tavaly óta szabadtérivé előléptetett gasztronómiai rendezvények helyszínére, a kolbásztöltő parádén közel negyven csapat készítette saját receptje alapján nem csak szűk térségünk egyik legkedveltebb eledelét, és vasárnap hasonlóan népszerű fogásból, töltött káposztából kísérelte meg a legjobbat elkészíteni a megmérettetésre benevezett 19 csapat.

Hagyományos étkek színe-java
Valóságos bőségtálakon illatozó felvágottakkal, szalonnával, kocsonyával, tepertővel, jóféle pálinkával, házi süteményekkel próbálták jobb belátásra bírni a zsűrit a szombati kolbásztöltők – köztük hat anyaországi, illetve egy szatmárnémeti, egy brassói és egy kovásznai csapat is –, akik finom falatok mellett idén az egységes megjelenésre, öltözetre is jobban össz­pontosítottak, némelyek pedig oly­annyira komolyan vették a versenyt, hogy Székelyföld jelenlegi határait is kolbászból feszítették ki térképükön. Kolbászból építette meg álmai házát a Borókagyökér Hagyományőrző Egyesület csapata, mely adományokat is gyűjtött azért, hogy a valóságban is álljon majd az az alkotóház Szatmárnémetiben, ahol a néphagyomány továbbörökítésére gyermekek számára folyamatosan szervezhetnek kézműves-tevékenységeket. Kitartóan dolgoztak a versenyen cukorbeteg gyermekek is, akiket a nap végén apródként fogadott soraiba a Szabadtűzi Lovagrend.
A kolbász hosszú történelmi hagyományokra visszatekintő étel, s bár voltak bátor kísérletezések – különleges fűszerek mellett vaddisznóhúst is használtak a versenyzők –, melyeket elismert a zsűri, a díjkiosztót megelőző értékelésen azonban hangsúlyozták, vannak olyan ételek, melyek titkát, eredetiségét meg kell őrizni. Idén összesen kilenc csapat kapott bronz, ezüst és arany fokozatú elismerést az egész napi munka eredményeként elkészült kolbászért, a híres csabai kolbászfesztiválon közülük az Őrangyalok és a JBC méretkezhet meg. A kolbászparádé vándorserlegét, melyet az utóbbi rendezvény óta a Szockolbászok csapat őrzött, szombaton a Sepsi Nagyik vették át, akik egyébként a mezőnyben az elsők közt végeztek, a tizenket­tedik parádén a fődíjas kolbászt pedig az Inkubátor II. csapat töltötte.
Vasárnap délelőtt már savanyú káposzta illata járta be a korzón felállított fehér sátrat, ahol sepsiszentgyörgyi társaságok mellett felső-háromszéki, orbaiszéki és erdővidéki szakácsok kötöttek kötényt, darálták és fűszerezték a húst, aprították a káposztát, válogatták a szebb leveleket orosházi, békéscsabai és miskolci vendégekkel együtt. Hagyományos ételhez híven terítették az asztalokat is, szinte kivétel nélkül minden csapat mázas cserépedényben, tálakban készült felszolgálni a gőzölgő töltött káposztát – különösen tetszetős volt az orosháziak kék-fehér színű terítéke. Hogy kellően ízletes is legyen az étek, sokan üstökben, szabad tűzön főzték készre a töltelé­keket, melyek közé ínyenc fakanálforgatók füs­tölt húst is becsempésztek. Nem csalódhatott az sem, aki a vasárnapi ebédet ugyancsak a korzón kívánta elfogyasztani: a szomszédos jurtában ötezer töltött káposztát, sülteket is kínáltak a látogatóknak. A zsűri túlélte a vasárnapi ízmustrát is, a díjkiosztó előtt egyebek közt arra biztatták a versenyzőket, merjenek minél több és változatosabb káposztás étket főzni. Az értékelésre leadott 30 fajta fogás közül végül a Tribel csapata által készített lett a fődíjas.
Nógrádi ízkavalkád
Kuriózumnak számított idén, hogy palócföld ízeibe is belekóstolhattunk, a térség hagyományos étkeit, a kézi működtetésű, vaslapon sült csurgatós kenyeret, a tejföllel és sajttal bolondított tócsnit, palóc bográcsost, a füstölt tarjával készített sült babot a salgótarjáni Palóc Grillszövetség hozta el Sepsiszent­györgyre. Hogy a herőce tulajdonképpen nem más, mint a nálunk is készített csörögefánk, a pirított ganca pedig azonos a dödöllével – Bozsik Lászlótól tudtuk meg. Utóbbi nem más, mint főtt, tört krumpli, só, bors, liszt keverékéből készült tészta, melyet kiszaggatnak, forró zsírban, kemencében sütnek piruló hagymával, túróval, tejföllel – így lesz igazán tartalmas étek. Azonos alapanyagokat használnak a krumplilaskához is, ezt azonban palacsinta nagyságúra nyújtják, sós vagy édes töltelékkel kínálják, szombaton szilvalekvárral társították.
Tovább fokozni az élvezeteket már csak a közeli vásárban lehetett, ahol borokat, szentléleki érlelt, friss és fűszerezett sajtokat, vajat, tejet kínáltak, de udvarhelyi füstölt, házias felvágottakat, mézet, lekvárokat, szörpöket, savanyúságokat, szárított gombát és teafüveket is ajánlottak, vöröshagyma-koszorút, tarka és fehér szemű bivalypaszulyt, színes dísztököt is vásárolhattunk. Egyedi vásárfiának bizonyult az illatpárnába rejtett levendula és citromfű, de kóstolhattunk levendulateát, s játszani ajánlották az ördöglakatot, volt díszes és hagyományos mézeskalács, népi és fából készült gyermekjáték is. Népi motívumokat őrző varrottasok, bőr és kerámia használati tárgyak, ékszerek, hangszerek mellett kádár, fafaragó és fazekasmester portékáiból választhattak a látogatók.

 

Forrás: Háromszék

 

 

Gasztronómia az Őszi Vásáron

Kolbászparádé és Káposztafesztivál várja az érdeklődőket a hétvégén sorra kerülő Őszi Vásáron, Sepsiszentgyörgyön. A gasztronómiai versenyekre már szép számban jelentkeztek csapatok is. A városközpontban ugyanakkor a rendezvény ideje alatt útlezárásra lehet számítani.

A tizenkettedik alkalommal megszervezésre kerülő Háromszéki Kolbászparádét második alkalommal sikerül Sepsiszentgyörgy városközpontjában megszervezni, ezúttal az Őszi Vásár ideje alatt. Mint ismeretes, korábban a helyi sportcsarnok adott otthont a rendezvénynek, de már a tavaly az új helyszínen zajlott a versennyel egybekötött gasztronómiai fesztivál.

Kolbászparádé az Őszi Vásáron

A Háromszéki Kolbászparádé megnyitója szombaton 10 órától kezdődik az Őszi Vásár idejére felállított színpadon. Ennek alkalmával sor kerül kolbásztöltő verseny zsűrijének bemutatására, valamint az értékelési szempontok ismertetésére. A versenyre eddig különben harmincöt csapat jelentkezett be – tájékoztattak a szervezők.

A csapatok maximális létszáma négy főből állhat, a zsűri pontszámai alapján pedig az első csapat egy négyszemélyes szilveszteri kirándulást nyer Bulgáriába, míg a második helyezett meghívást kap a Csabai Kolbászfesztiválra. Az első díjas kolbászt ugyanakkor mindenki megkóstolhatja, hiszen a rendezvényt követően a nyertes recept alapján készült húskészítmény egy éven keresztül megvásárolható lesz a Bertis üzletlánc egységeiben.

Harmadik alkalommal is káposztafesztivál

Nem csupán a kolbászínyencségek kapnak helyet az Őszi Vásár ideje alatt, ugyanis harmadik alkalommal kerül sor a Káposztafesztiválra, amely vasárnap fog zajlani. Ennek megnyitó ünnepsége vasárnap 10 órától kezdődik, ugyancsak a zsűri bemutatásával, valamint az értékelési kritériumok ismertetésével. A pontozásnál a zsűri majd figyelembe veszi a csapat öltözetét, szervezését, hangulatát, a hozzávalók előkészítését, a megterített asztal díszítését, továbbá az ételkészítés folyamatát, a végeredmény ízét és aspektusát. A Káposztafesztivál versenyének győztes csapata ugyancsak egy külföldi utazást nyerhet.

Vásári Csárda is várja az érdeklődőket a hétvégén, itt helyben készült ételeket fogyaszthatnak a látogatók. A menü különben igazodik a gasztro-rendezvényekhez, így szombaton a Kolbászparádé tavalyi győztes receptje alapján készült kolbászt lehet megkóstolni, míg vasárnap öt ezer darab töltött káposztát készítenek a szakácsok. Mivel Vásári Csárda önkiszolgáló rendszerben fog működni, így mindenki maga választhatja ki az általa kedvelt ételeket vagy éppen azt, amit megkívánt.

Útlezárás a rendezvény ideje alatt

A Szabadság téren már péntek reggeltől lezárják az utat, amely útzárat csak hétfő reggel 6 órakor oldanak fel. Az Őszi Vásár szervezői felhívják a figyelmet, hogy ennek következtében az említett időszakban a Szabadság teret az 1918. december 1. utca és a Kossuth Lajos utca felől nem lehet autóval megközelíteni.

 

Forrás: Székelyhon