PARADA CÂRNAȚILOR

Dacă ar trebui să definim toamna şi iarna după mirosul unor bucate, atunci aromele cârnaților însoţite de preparatele din varză sunt aromele specifice acestor două anotimpuri. Pregătirea cârnaţilor şi a garniturilor de varză aduc familia și prietenii laolaltă, într-o atmosferă de sărbătoare, în care toată lumea se bucură de generozitatea toamnei, în aşteptarea iernii.

Parada Cârnaților este cel mai longeviv eveniment de promovare a gastronomiei din Ținutul Secuiesc. Este vorba de un concurs care în toamna lui 2017 a ajuns la Ediţia XV şi care a fost lansat de Consiliul Judeţean Covasna, după modelul „ Csabai Kolbászfesztivál” din Békéscsaba, Ungaria. Concursul se desfăşoară împreună cu Festivalul Verzei, legumă pe care toţi gurmanzii o preferă mai ales în compania cârnatului. Varza a devenit una dintre cele mai cultivate legume în zona Tg. Secuiesc, ocupând locul doi în rândul produselor agricole, după cartofi.

Cea de a 15-a ediţie a Paradei Cârnaților și Festivalul Verzei se vor desfășura în Piața Centrală a municipiului Sfântu Gheorghe, în perioada 27-29 octombrie. Echipele înscrise în concurs vor fi alcătuite din mai multe generații – membrii de familie, prieteni, colegi de serviciu –, care împreună vor crea o atmosferă specială, cu mese frumos împodobite, cu prezentări inedite de produse, fiecare tabără având de apărat un mare secret: rețeta din care vor pregăti cârnații.

De la lansarea ei cu 15 ani în urmă, această Sărbătoare culinară de toamnă a avut drept miză promovarea regiunii, prin produse tradiționale care ţin de gastronomia secuiască. Peste tot în lume, tradiţiile culturale ale unor comunităţi reprezintă componente extrem de importante în promovarea turismului, inclusiv obiceiurile culinare, care reprezintă puncte de atracţie pentru vizitatorii de pretutindeni, mereu în căutarea de produse savuroase şi sănătoase, aşa cum sunt recunoscute şi preparatele specifice bucătăriei secuieşti.

Eveniment organizat de Consiliul Județean (CJ) Covasna, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna, ASIMCOV – Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii Covasna, SVESZ – Asociația Unităților de Alimentație Publică Sfântu Gheorghe.

VĂ AȘTEPTĂM!

PROGRAM

CONCURS

Parada Cârnaților a XV-a ed.

Formular de înscriere

Festivalul Verzei

Formular de înscriere

JURIUL

MEMBRI ONORIFICI

NOUTĂȚI

Festivalul verzei – sarmalele pe primele locuri

Varza nu trebuie subestimată, deoarece se fac mâncăruri delicioase din ea şi are o lungă tradiţie în această zonă – a spus, duminică, maestrul bucătar Tóth Endre, preşedintele juriului, încurajând echipele participante. Cele 12 echipe concurente au avut la dispoziţie 3 ore pentru a-şi prepara mâncărurile din varză. Zece dintre concurenți au preparat sarmale, iar ce [...]

Peste 1000 de metri de cârnaţi, preparaţi la Sfântu Gheorghe

Arome atractive, cârnați preparaţi după reţete tradiționale și inovative, decoraţiuni speciale pentru mese, echipe unite, multă voie bună și muzică – toate acestea la cea de a XV-a ediţie a Paradei cârnaţilor şi la Festivalul verzei, ce s-a desfăşurat la sfârşitul acestei săptămâni. La concursul de preparat cârnaţi organizat sâmbătă, în piaţa centrală din [...]

La Parada cârnaţilor s-au înscris nouăzeci de echipe

La concursul de preparat cârnaţi şi produse care au la bază varza, ce va avea loc la sfârşitul săptămânii, s-au înscris 90 de echipe. Vor intra în competiţie echipe ale unor ONG-uri, echipe ale autorităţilor locale din judeţ, reprezentanţi ai unor județe din Ungaria, asociaţii vânătoreşti, cercuri de prieteni, dar şi echipe ale unor instituţii şi partide politice. [...]

Organizatori:

Parteneri:

Sponzori:

Sponzori:

Ádám Előd

S-a născut la Sfântu Gheorghe. În 2000, s-a mutat în Statele Unite ale Americii. Mai întâi a lucrat ca bucătar la un restaurant din Connecticut, apoi s-a angajat ca chelner la o altă unitate, pentru că a auzit că chelnerii trăiesc mult mai bine din bacşişuri. Consideră că atunci şi-a început cariera sa profesională, pentru că acolo a avut norocul să înveţe despre vinuri. Ulterior a devenit sommelier, mai târziu director de vinuri la un restaurant, după care s-a angajat ca administrator la un alt restaurant. Între timp, a învățat în mod constant, ţinând seama de formarea sa permanentă. În ultimii zece ani, a lucrat ca consilier şi educator pentru importatori de vinuri.

S-a întors în oraşul natal după 16 ani. De atunci, a participat la mai multe concursuri de vinuri ca membru în juriul degustător, în Ungaria, la concursul vinul anului, dar a participat şi la concursurile din Cluj şi Timişoara. Se perfecţionează permanent, având ca scop să devină Master of Wine, membru al acestei elite speciale care, în prezent, numără 364 de membri.

A acceptat să facă parte dintre membri juriului Paradei cârnaţilor pentru că este curios să afle cum evoluează cârnatul, acest element important al gastronomiei naţionale. În unele ţări s-a reuşit construirea unor mărci de succes, cum ar fi Chorizo din Spania sau Mortadellara din Italia, ca să enumerăm doar câteva. „Mi-ar plăcea să cred că şi acasă există suficiente cunoștințe și suficientă cerere pentru a putea produce produse care să aibă succes la nivel internațional” – afirmă Ádám Előd.

MĂDĂLINA SANTA

A terminat facultate de comunicare și relații publice, apoi a urmat un master în cercetare științifică la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii – Societate, multimedia, spectacol. Încă din primii ani de facultate a început să lucreze ca designer grafic și fotograf. După mai bine de șapte ani în domeniul publicității, Mădălina a decis să-și urmeze pasiunea. Astfel, drumul ei profesional a luat o schimbare dramatică, în sensul în care a decis să se dedice în totalitate gastronomiei.

După o încercare eșuată de a se specializa în țară, a plecat la studii în Franța, la Institutul Paul Bocuse, unde și-a pus bazele, a învățat de la cei mai buni. Astăzi, Mădălina continuă să învețe zi de zi, să studieze, să testeze fel și fel de rețete, pentru că în arta gastronomică școala, de fapt, nu se termină niciodată. „Cred că gastronomia trebuie să fie un „loc” al întâlnirilor și să le ofere oamenilor posibilitatea de a trăi experiențe memorabile împreună. Am convingerea că acest eveniment, Parada Cârnaților din Sfântu Gheorghe, va reuși asta și mai mult, va reuși să promoveze tradițiile culinare locale și ne va oferi posibilitatea să observăm obiceiuri din diferite gospodării, prin urmare să ne încânte cu fel și fel de gusturi și arome. ” – spune Mădălina. Pentru un blog gastronomic inedit, plin de fotografii cu preparate ce intră deja în categoria artei și pentru a citi povești gastronomice din bucătăria Mădălinei, vă invităm să vizitați site-ul www.papilesilentile.ro și pagina de facebook www.fb.com/chef.madalina.santa/.

DR. SIKÓ BARABÁSI SÁNDOR

S-a născut la Târgu Mureş. Studiile universitare le-a urmat la Iaşi, în cadrul Univ.de Agricultură „Ion Ionescu de la Brad”, Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară, Secţia de Medicină Veterinară. În 1991 a obţinut titlul de „droctor universitatis” în cadrul Universităţii Agrare din Gödöllő, Ungaria. În 2011 a obţinut şi titlul de doctor în medicină veterinară. Începând din 2013, îndeplineşte funcţia de directorul al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna.

Printre domeniile de cercetare se pot menţiona: ciuperci microscopice, bolile animalelor sălbatice, epidemiologia bolilor transmisibile de la animale la om, poluarea mediului înconjurător, protecţ ia mediului înconjurător, siguranţa alimentelor etc. Nu este pentru prima oară când participă ca membru al juriului la Parada cârnaţilor. Este Maestru în Consiliului de Evaluare din cadrul Ordinului Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber din Transilvania, în mod regulat, este ales preşedintele juriului. Pentru el sunt importante următoarele: concursul să fie organizat într-un mod profesionist, materiile prime şi produsele finite să fie conforme cerinţelor siguranţei alimentelor, concurenţii să respecte în timpul concursului toate regulile de igienă alimentară, iar la sfârşitul concursului, produsul care îndeplineşte toate criteriile de evaluare ale juriului şi care este preparat în cel mai curat mod, este prezentat şi servit în cel mai frumos mod şi este cel mai gustos, să ocupe locul meritat.

TÓTH ENDRE

Calificarea de bucătar a obţinut-o în 1983, la Keszthely. A trecut toate nivelurile carierei, a lucrat şi în străinătate şi a fost bucătarul şef a numeroase hoteluri de lux din Ungaria. Titlul de maestru bucătar l-a obţinut în anul 2000. Este autorul a mai multor cărţi şi caiete de bucate. Este membru fondator de onoare a Asociaţiei Gastronomice din Transilvania şi membru fondator a Academiei Bocuse d'Or din Ungaria. A îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale Gastronomice din Ungaria.

Nu este pentru prima oară când îl vedem jurizând la Parada cârnaţilor. Potrivit afirmaţiilor sale, evenimentul din Sfântu Gheorghe, fratele mai mic a Festivalului cârnaţilor din Békéscsaba, a devenit o reuniune profesională importantă. Aici se întâlnesc oamenii care gătesc şi acasă, dar sunt şi bucătari profesionişti. Este foarte important să îşi vorbească unul altuia, pentru că în acest mod s-a format şi ospitalitatea tradiţională. Astfel au fost concepute reţetele de neuitat, mâncărurile gătite. În opinia sa, pâinea secuiască cu cartofi este de o savoare inimitabilă şi atunci când vine în vizită în judeţul Covasna, duce acasă pâine cu cartofi, spre bucuria prietenilor şi vecinilor, pachetul conţinând, bineînţeles, şi cârnaţi uscaţi.

HORVÁTH IMRE

HORVÁTH IMRE (Ungaria) – referent comunicare în cadrul Departamentului Hungarikum al Ministerului Agriculturii din Ungaria şi secretar al Comisiei Sport, Turism şi Ospitalitate pe lângă Departamentul Hungarikum „Despre tradiţiile noastre nu trebuie doar să vorbim, ci trebuie să acționăm în mod activ pentru păstrarea valorilor gastronomice pe care ni le-au lăsat strămoșii noștri. Printre altele, de aceea sunt importante astfel de evenimente cum este şi cea de a XV-a ediţie a Paradei cârnaţilor şi Festivalul verzei, evenimente care mobilizează întreaga comunitate şi care prezintă gastronomia noastră tradițională şi contribuie la promovarea tradiţiilor gastronomice.”

BERCEA ȘTEFAN

S-a născut în 1962 și în anul 1979 deja a participat la un concurs culinar din Craiova. A urmat o perioadă plină cu alte competiții la nivel județean intitulat The best chef, unde a câștigat locul 1, locul 2, locul 3. În 1997 a participat la Competiția gastronomică națională unde a câștigat locul 2. În 2008 el a fost responsabilul/producătorul Meniului de Gală al Summitului Nato, cina fiind oferită de Dl. Președinte Traian Băsescu. Din 2010 îndeplinește funcția de Președinte al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism.

Dintre numeroasele competiții internaționale la care a participat enumerăm doar câteva: - în anul 2000: „World Youth Competition”, Maastricht, Olanda, conducătorul echipei naționale, medalie de bronz - în anul 2007: Marina di Cararra, Italia, conducătorul echipei, medalie de argint și aur - în anul 2010: Lavazza Chef, Torino, Italia - în anul 2016: IKA „Culinary Olympics Erfurt”, Germania și Congressul WACS, Grecia Este foarte mândru de fiul său, Dragoș Bercea, care este căpitanul echipei naționale de bucătari juniori, câștigătorul la numeroase concursuri de artă culinară națională și internațională, cel mai tânăr participant la Olimpiada gastronomică.

VAJDA LAJOS

Iniţiatorul şi organizatorul principal al celor 14 ediţii ale Paradei cârnaţilor din Sfântu Gheorghe. Este membru fondator (2009), respectiv, de 3 ani, Mare Maestru al Ordinului Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber din Transilvania, care are 300 de membri în Transilvania şi peste 500 de membri în Ungaria. Este un promovator al gastronomiei locale şi totodată iniţiatorul şi organizatorul a mai multor evenimente gastronomice, cum ar fi: Festivalul verzei, Festivalul concurs de preparare a tocăniţei la ceaun de la Covasna (10 ediţii), Festivalul cartofului, Festivalul peştelui, Festivalul vânătoresc, Festivalul florilor comestibile, evenimente al căror succes constă în continuitate.

KOVÁCS ISTVÁN

Este membru şi preşedinte al Asociaţiei Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu Gheorghe (SVESZ), căpitan al Ordinului Cavaleresc al Preparatorilor în aer liber din Transilvania. Încă de la început şi-a asumat un rol esenţial în organizarea Paradei cârnaţilor din Sfântu Gheorghe. În 2012, el a fost iniţiatorul Festivalului verzei, eveniment ce a devenit o tradiţie. De 25 de ani, rumenirea taurului la proțap de zilele orașului se face sub îndrumarea profesională a acestuia.

În calitate de preşedinte SVESZ, este important pentru el ca alimentaţia publică din Sfântu Gheorghe să ofere servicii de calitate, desigur, aplică aceasta viziune şi în curtea sa proprie.

Close